Geotekstil Kumaş Ne İçin Kullanılır?

Geotekstil Keçe

Geotekstil kumaş dokusuz yüzey ürünleri arasında bulunan polipropilen malzemelerden elyaf iğneleme ile birleştirilen ve geniş üretim kapasitesine sahip olan ürünler olarak ifade edilebilir. Geotekstil kumaş pek çok alanda yoğun bir şekilde tercih edilen kumaş olarak bilinmektedir. Özellikle teknoloji alanında meydana gelen değişim ve gelişmeler ile birlikte geotekstilin alanının çok daha genişlediğini ifade etmek mümkündür.
Geotekstil nispeten yeni bir malzeme olmasına rağmen, birçok alanda kullanılabilmektedir. Yolların, kaldırımların, pistlerin yapımında yer altı döşenmesinde, drenaj sistemlerinin yapımında yoğun bir şekilde bu ürünlerin kullanıldığını görmek mümkündür. Geotekstiller tarım ve bahçecilik sektörünün de vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bu pratik ve çok yönlü malzeme, inşaatı daha ucuz hale getirir ve yapıların hizmet ömrünü uzatır. Şimdi gelin geotekstil kumaş kullanım alanlarını ve avantajlarını detaylı bir şekilde inceleyelim.

Geotekstil Keçe Kullanım Alanları

Yukarıda da bahsedildiği gibi geotekstil keçe ürünlerinin çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır. Çeşitli malzemelerden üretilmiş nem geçirgen, düz ve dayanıklı teknik bir kanvastır. Söz konusu ürünlerin uygulama alanları çeşitlidir. Söz konusu ürünlerin uygulama alanlarını genel olarak aşağıdaki gibi ifade etmek mümkündür.

  • Yolların ve binaların inşaatı
  • Geoteknik (drenaj sistemleri, toprak erozyonu kontrolü)
  • Tarım

Birkaç tür geotekstil vardır. Geotekstil keçe malzeme, yapıldığı ham maddelere ve üretim yöntemine göre sınıflandırılır. Hammadde türüne göre geotekstiller birkaç türe ayrılır. Genellikle polipropilen, polyesterler, poliamid, düşük basınçlı polietilenden yapılır. Daha az yaygın olarak pamuk, yün, viskon ilavesiyle cam elyafı, harmanlanmış ipliklerden elde edilen geotekstil ürünleri de bulunmaktadır. Polimerlerden (polyester, polipropilen) yapılan geotekstiller en dayanıklı, güvenilir, dayanıklı olarak kabul edilir. Bu nedenle bu niteliklerin talep edildiği yerlerde kullanılmaktadır. İnşaat, tarım, geoteknik ve peyzaj tasarımında da geotekstil ürünler ile karşılaşmak mümkündür.
Hindistan cevizi lifinden yapılan geotekstiller bazen satışa sunulur. Bu malzeme polipropilen veya polyester geotekstillerden önemli farklılıklar gösterir. Bunlardan en önemlilerinden biri, yapısının geogrid ile tuvalden çok daha tutarlı olmasıdır. Bu nedenle uygulama yelpazesinin de değişmesi oldukça önemli bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Hizmet ömrünün sonunda Hindistan cevizi geotekstillerinin bertaraf edilmesi gerekmez. Söz konusu ürünler çok kullanışlı ve çevre dostu ürünler olarak ifade edilmektedir. Ancak bu tür malzeme, doğal kökeninden dolayı çok daha az dayanacaktır.
Polyester elyaf, geri dönüştürülmüş plastik şişeler gibi geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Katmanlar halinde birbirine geçen kısa ipliklerden oluşur. Liflerin kısa olması nedeniyle bazı uygulamalar için bağlanma mukavemeti yetersiz olmakla birlikte diğerleri için oldukça kabul edilebilirdir.

Geotekstil Keçe Özellikleri

Geotekstil Keçe Fiyatı

Geotekstil keçe kullanım alanı açısından son derece gelişmiştir. Kısa filamentler, polyester geotekstiline yumuşacık bir yapı kazandırır. Malzemesi herhangi bir renkte olabilir. Geotekstil keçe; bej, kahverengi ve siyah renkte üretilebilir fakat genellikle tuval beyazdır. Polipropilen geotekstiller birincil hammaddelerden yapılır. Polimer elyaf, malzemeyi özellikle güçlü kılan kesintisiz bir filaman oluşturur. Katmanlar birbirine güvenli bir şekilde bağlandığından ıslakken bile katmanlara ayrılmaz. Polipropilen liflerden yapılan geotekstiller yoğun, tiftiksiz bir yapıya sahiptir.
Üretim yöntemine göre dokuma ve dokuma olmayan geotekstiller olarak ayırt edilir. Dokuma geotekstiller, geleneksel atkı ve çözgü ipliklerinin iç içe geçme yöntemiyle üretilir. Hücrelerin boyutunu ayarlayarak farklı yoğunlukta bir tuval elde edebilirsiniz. Bu tip malzeme yüksek gerilme mukavemetine sahiptir, bu nedenle iyi takviye özelliklerine sahiptir. Dokuma geotekstillerin ana uygulama alanı, çeşitli amaçlar için toprak setlerin oluşturulması ve güçlendirilmesidir. Örnekler arasında köprüler için istinat duvarlarının inşası, pistlerin ve otoyolların temellerinin güçlendirilmesi sayılabilir. Çevre düzenlemesinde düşük yoğunluklu dokuma tekstiller kullanılmaktadır. Bir eğim de dahil olmak üzere toprağı güçlendirmenize, herhangi bir alanda yatak oluşturmanıza olanak tanır. Aynı zamanda, drenaj ve filtrasyon için dokuma geotekstil kullanılması tavsiye edilmez.

Geotekstil Kumaş Türleri

Geotekstil kumaş ürünlerinin çeşitli türleri bulunmaktadır. Söz konusu türler aşağıdaki gibidir.

– İğneli Geotekstiller
İğneli geotekstiller bir iğne presi kullanılarak kısa veya sürekli filamentlerden üretilmektedir. Bu ürünler delindiklerinde, lifler bir katmandan diğerine nüfuz ederek keçe gibi yoğun bir malzeme oluşturur. Mükemmel filtreleme kabiliyetine sahiptir. Suyun hem enine hem de boylamasına geçmesine olanak sağlamaktadır. Bu nedenle, bu tip geotekstilin ana uygulama alanı drenaj sistemleridir.

– Termal Olarak Bağlanmış Geotekstiller
Termal olarak bağlanan geotekstil ürünleri ısıtıldığında liflerin kaynaştırılmasıyla üretilir. Bu gücünü büyük ölçüde artırır ve kullanım sırasında kopma olasılığını azaltır. Bu durumda filtreleme yalnızca enine yönde gerçekleşir. Bu nedenle termal olarak bağlanmış geotekstildeki gözenekler hızla kir ve alüvyonla doldurulur. Polyesterin erime noktası çok yüksek olduğundan ve üretim maliyetleri gerekçesiz olacağından bu üretim yöntemi sadece polipropilen iplikler için uygundur.

– Isıl İşlem Görmüş Geotekstil
Isıl işlem gören geotekstiller çok dayanıklıdır. Güçlendirici özelliklerinin yüksek olması nedeniyle bu tür malzemeler inşaat ve arazi yönetiminde kullanılır.

Geotekstil Kumaş Faydaları

Geotekstil Kumaş

Geotekstil kumaş ürünlerinin sahip olduğu çeşitli avantajlar bulunmaktadır. Söz konusu avantajları genel olarak aşağıdaki gibi açıklamak mümkündür.

– Uygun Maliyetlidir
Nispeten ucuz hammaddeler ve basit üretim teknolojisi ile elde edilir. Bir geotekstilin ortalama fiyatı, yüzey yoğunluğuna bağlıdır. Malzemenin kendi içinde ucuz olmasının yanı sıra kullanımı sayesinde yapı malzemesi sarfiyatı azalmaktadır. Bu da montaj maliyetinin düşürülmesi anlamına gelmektedir.

– Çevre Dostu Özelliklere Sahiptir
Polyester ve polipropilen geotekstiller, çalışma sırasında zararlı maddeler yaymazlar. Üretimi de çevre dostudur.

– Dayanıklı Bir Malzemedir
Geotekstiller özellikle polipropilen, toprakta ve suda bulunan asitlere, alkalilere ve diğer agresif maddelere karşı dayanıklıdır. Sentetik lifler çürümez. Nemden, dondan, ısıdan veya güneş ışınlarından etkilenmez.

– Güçlü Malzemelerdir
Geotekstil hem enine hem de boyuna yönlerde esnemeye dayanıklıdır. En dayanıklı kumaş polipropilen monofilamentten yapılmıştır. Bu özellik, geotekstillerin yüksek trafikli otoyollar, bina temelleri, depolama alanları ve benzerleri dahil olmak üzere çeşitli yapıları güçlendirmek için kullanılmasına izin verir.

– Kurulum Kolaylığı
Geotekstillerin döşenmesi herhangi bir özel beceri gerektirmez. Malzeme kolay taşınabilmesi için rulo halinde satılmaktadır. Bıçakla veya sıradan bir makasla kolayca kesilebilir.

Geotekstil Keçe Fiyatı

Geotekstil keçe fiyatı genel olarak malzemelerin özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle geotekstil keçe fiyatı ile ilgili net bir şekilde bilgi vermek mümkün değildir. Detaylı bilgi almak için bizimle www.geobera.com/tr adresimiz üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca +90 212 678 13 13 numaralı telefonumuzu arayarak uzmanlarımızdan da destek alabilirsiniz.