Teknoloji her geçen gün gelişmeye ve buna bağlı olarak birçok yeni ürün ortaya çıkmaya devam ediyor. Bu sayede hızlı sonuç alınabilen ve son derece kullanışlı olan ürünler hayatımıza giriyor. Buna bağlı olarak ise insan hayatı ciddi oranda kolaylaşıyor. Kullanılan ürünlerden üst düzey verim alınmasıyla ileride doğabilecek olan maddi zararların önüne büyük ölçüde geçilebilir.
Her ne sektörde olursa olsun kullanılan malzeme son derece kaliteli olmasına özen gösterilerek seçilmelidir. İnsan hayatına fayda sağlayan, yüksek derecede dayanıklı ve son derece uygun ekonomik maliyetlere temin edilebilen malzemelerden bir tanesi geosentetik kil örtü olarak bilinir.
Geosentetik Kil Örtünün Tanımı Nedir, Ne İşe Yarar?
Geosentetik kil örtülerin günümüzde üretilme ve kullanılma amaçları genel olarak geçirimsizliği sağlamak olarak tanımlanabilir. Geosentetik örtünün üretimi aşaması ise bentonit esaslı ham maddenin örgülü veya örgüsüz geotekstil arasına sıkıştırılması ile gerçekleşir. Bu sayede yüksek düzeyde geçirimsizlik elde edilir ve geçirimsizlik konusunda son derece başarılı bir grafik çizer. Geosentetik kil kaplama ürünlerden en çok yararlanılan alan ise yapay gölet uygulamalarıdır. Bunun yanı sıra binaların temel izolasyonlarında sıklıkla tercih edilir. Geosentetik kil örtünün bir diğer kullanım alanı ise çöp toplama tesisleridir.
Geosentetiklerin Gelişim Süreçleri
Geosentetik malzemeler günümüzde geçirimsizliği sağlamak adına sıklıkla kullanılır. En sık tercih edildiği alanların başında ise inşaat sektörü gelir. Hatta bu malzemelerin inşaat sektörünün vazgeçilmez bir parçası haline gediği bile söylenebilir. Ayrıca geotekstiller, geogridler, geomembranlar, geonetler, geofoam, geokompozitler, hücresel dolgu sistemleri (Geocell) ve geosentetik kil kaplamaları gibi ürünleri de içine alan geosentetikler geleneksel malzemeler ile birlikte kullanılır. Ayrıca her geçen yeni çıkan malzemelerle kullanım alanı durmaksızın bir gelişme göstermeye devam ediyor.
Geosentetik malzemeler ile ilgilenen mühendislik alanına geoteknik mühendisliği ismi veriliyor. Ayrıca bu malzemeler son derece hızlı bir şekilde değişim ve gelişim gösteren ürünler olmaya devam ediyor. Bu değişim ve gelişime bağlı olarak ise birçok farklı ürün ortaya çıkıyor. Buna bağlı olarak kullanım alanları da durmaksızın gelişmeye ve genişlemeye devam ediyor. Geosentetik olan ürünler tamamen fabrikasyon ürünlerdir ve zemin ile birlikte kullanılır. Geleneksel yöntemler incelendiği zaman geosentetik malzemelerin geoteknik zemin projelerini hayata geçirmek konusunda ciddi avantajlar sunar. Geleneksel yöntemlere göre maliyetin düşmesini sağlayan geosentetik malzememeler aynı zamanda son derece estetik çözümlerde sunmaktadır.
Geosentetik Malzemelerin Kullanım Amaçları Nelerdir?
Geosentetik malzemelerden günümüzde birçok alanda faydalanılır. Malzemelerin kullanım amaçlarının başında ise yer kazanma gelir. Bunun yanı sıra malzeme kalite kontrolü, imalat kalite kontrolü de sıralanabilir. Maliyet konusunda sağladığı kazanımlar ve geleneksel yöntemlere nazaran teknik açıdan daha üstün özelliklere sahip olması ise bir başka tercih edilme sebebidir.
İnşaat süresini kısaltma konusunda da son derece önemli rol oynayan geosentetik malzemeler her geçen gün yeni özellikler kazanarak zemin ayırma ve zemin güçlendirme işlemlerinde daha aktif rol alıyor. Tüm bunların yanında son derece dirençli bir yapıya sahip olması, erozyon kontrolü sağlayabilmesi, tedarik edilmesinin oldukça kolay olması ve malzemenin çevresel duyarlılığa sahip olması diğer tercih sebepleridir.
Geosentetik Malzemelere Örnekler Nelerdir?
Geosentetik malzemelere günlük hayatta birçok yerde rastlamak mümkündür. Zemin güçlendirme ve zeminin iyileştirilmesi için geogrid ya da geoteksil malzemelerinden yararlanılır. Erozyon kontrolünün sağlanması amacıyla ise hücresel dolgu sistemleri, eğimlerin düşük olduğu alanlarda ise erozyon matları kullanılır. Mühendislikte son derece önemli olan geçirimsizlik durumlarında genellikle geomembranlar ve geosentetik kil ürünleridir. Farklı tipte bulunan zeminlerin birbirinden ayrılması ve drenaj ömrünün uzatılması için ise geotekstiller çoğunlukla tercih edilir. Ayrıca boşluk doldurma ve hafif karayolu sistemleri için hafif dolgu sistemleri en sık tercih edilenlerdir.
Geosentetik Malzemelerin Hammaddeleri Nelerdir?
Geosentetik malzemelerin hammaddeleri hangi alanda kullanılacaklarına göre değişiklik gösterebilir. Buna bağlı olarak kullanım alanlarına yönelik farklı hammaddelerden üretilir. Bazı özel durumlarda ise birden fazla ham madde kullanılabilir. Bu ürünlere ise geokompozit denir. Geosentetiklerde kullanılan ana maddeler bir başka deyişle hammaddeler polipropilen, polyester, yüksek yoğunluklu polietilen ve düşük yoğunluklu polietilen şeklindedir.
Geosentetiklerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Her geosentetik malzemelerin kullanım alanı farklılık gösterir. Buna göre en uygun olan geosentetiğe uzman görüşü ile karar verilmeli ve daha sonra kullanılmalıdır. Yanlış yerde kullanılan yanlış geosentetik, seçilerek kullanılmazsa yeterince verim alınması mümkün olmaz. Bunun için mutlaka bir uzmana başvurarak bu alanda deneyimli birinden yardım alınmalıdır.
Geosentetik Malzeme İle İki Zeminin Birbirinden Ayrılması
Bu geosentetik ile iki zemin yapısı birbirinden ayrılır. Bu sayede granüler zeminlerin daha ince taneli olan zeminlerden dolayı kirlenmeleri ve buna bağlı olarak işlevlerini yitirmeleri engellenir.
Geosentetik Malzeme İle Zemin Donatısı
Zemin donatıları, yüksek çekme mukavemetine sahip olarak üretilen malzemeler olarak tanımlanır. Bu geo sentetik kil astar donatılı duvar, asfalt güçlendirme ve dolgu güçlendirme gibi yapılarda kilitlenme ve sürtünme gibi etkileri ile söz konusu sistemin kapasitesini ciddi oranda arttırırlar.
Geosentetik Drenaj Sistemi Nedir?
Özellikle sonbahar ve kış aylarında ciddi yağışlar söz konusu olmakta ve buna bağlı olarak yapılar zarar görmektedir. Bu dış etkiye uzun bir süre maruz kalan yapılarda ise deformasyon oluşması kaçınılmazdır. Bu nedenle söz konusu yapıların her ne olursa olsun sudan korunması gerekir. Bu sayede ömrü ciddi oranda artacaktır. Geosentetik drenajları genel olarak kompozit yapıda üretilirler. Bu malzemeler suyun belli bir düzlem içerisinde akmasını sağlar. Bu sayede ise yapıların suda korunması ve deformasyondan muhafaza edilerek uzun yıllar dayanmasını sağlar.
Geosentetikler Yardımıyla Erozyon Kontrolü Sağlanması
Erozyon sürekli olarak dünyada gerçekleşen bir doğa olayıdır. Ancak özellikle verimli topraklarda bu durum tehlikeli olabilir ve buna bağlı olarak toprağın verimi düşebilir. Bu alana özel olarak imal edilen geosentetik malzemeler tarım açısından verimli olan toprağın yağmur ve rüzgar gibi doğal etkenler ile kaybedilmesini engeller ve suyun yüzeyden akışına izin verir. Bu malzemeler hem geosentetik hem de organik yapıda üretilebilir. Geosentetikler sayesinde erozyon kontrol altına alınarak yeşillenme için güvenli ortam oluşturulur.
Geosentetik Malzemeler Neden Farklı Coğrafyalarda Farklıdır?
Geosentetik malzemelerin seçimi konusunda birçok farklı faktör etki etmektedir. Bunun en temel sebeplerinden bir tanesi ise ülkelerin söz konusu iklimleri ve coğrafi özellikleridir. Bu nedenle ülkeler geosentetik malzeme ihtiyaçlarını coğrafi özelliklerini dikkate alarak yaparlar.
Geosentetik İhraç Ettiğimiz Ülkelerden Rusya, Ukrayna
Geosentetik kil maliyeti konusunda net bir fiyat belirlenmesi söz konusu olamaz bunun nedeni birçok farklı yapıda geosentetik ve özellikte geosentetik madde bulunmasıdır. Firmamız bu alanda hem yurtiçi hem de yurtdışı platformda kendini kanıtlamış ve saygın bir yer edinmiştir.
Firmamız Rusya Federasyonu, Ukrayna, Türkmenistan, Filistin, Amerika, Portekiz, Katar, Moldova gibi dünyanın birçok ülkesine ihracat yapar. Firmamız güler yüzlü ve alanında uzman çalışma arkadaşları ile size talebiniz doğrultusunda hizmet vermeye her daim hazırdır. Bunun için yapmanız gereken tek şey iletişim kanallarını kullanarak bize ulaşmaktır.