Geomembran Nerelerde Kullanılır?

geomembran

Geomembran,  geomembran astar jeolojik amaçla kullanılan ve üretilen yapılardır. Genellikle toprak altında işlem yapılır ve kullanılIr. Ayrıca ince olan sentetik su yalıtım örtüleri olarak da bilinir. Geomembran kullanımı sadece toprak altı ile sınırlı değildir. Kullanımlarına göre çatılarda, göletlerde, havuzlarda son tabaka olarak da uygulanır.

Geomembran, yalıtım ve yüzey korumayı sağlamak amaçlıdır. Bunun için sentetik maddelerden yapılmış malzemelerden oluşur. Özellikle kimyasal maddeye yüksek direnci bulunur. Çekme gücü yüksek, geçirgen özelliği düşürür. Delinme ve çatlama durumlarına karşı dayanıklıdır. Geomembranlar genellikle geçirimsizlik amacı ile kullanılır.

 

Geomembran Özellikleri Nelerdir?

Geomembran özellikleri şöyledir. Kimyasal maddelere karşı dayanıklı üretilirler. Geçirgenlikleri düşük ölçüdedir. Delinme, çatlamalara durumlarına dayanıklıdırlar. Uzun ömürlü üretimi ve kullanımı vardır. Yüksek mukavemet ve uzama özelliği bulunur. Genellikle uygulaması hızlı ve mali açıdan uygundur. Esnek bir yapıya sahip olup asla kırılgan özelliğe sahip değildir.

Tamiri kolay şekilde gerçekleşir. Geomembran, uygulama detayları şu şekildedir; geomembran  zarar görmemesi için rulolarının uygun şekilde ambalaj yapılması gerekir. Ayrıca geomembran, delinme kir, yağ, su, nem, çamur, mekanik aşınma, aşırı sıcak olmayacak şekilde depolanmalıdır.

 

Geomembran Nelere Dikkat Edilmelidir?

Geomembran yerleştirme metotları bulunur. Ekipman ya da aletlere, taşıma sırasında, geomembrana zarar vermemelidir. Hiçbir şekilde geomembran üzerinde sigara içilmemelidir. Geomembrana uygun ayakkabı giyilmelidir. Geomembran da hiçbir şekilde çizik ya da kıvrılmalara olmamalıdır. Yeterli ağırlıklar kum torbaları ya da diğer malzemeler, geomembrana zarar vermeyecek şekilde yerleştirilmelidir.

 

Geomembran Kullanım Alanları Nelerdir?

geomembran

Geomembranlar sadece sentetik yalıtım malzemeleri şeklinde kullanılırlar. Ana maddesin PVC’den üretilirler. Polyester dokuma özelliği sayesinde direnci ve geçirmezliği azaltılır. İçeriğinden su geçirmezlik özelliği bulunur. İzolasyon yapılarında ısı geçirgenliğine ve değişkenliğine direnci yüksektir. Geomembran kullanım alanları oldukça geniştir. Geomembran astar katı atık depolama alanlarında tercih edilir. Göletler ve yapay göllerde kullanılır. Tıbbi atık toplama alanlarında tercih edilir.

Arıtma ve sulama havuzlarında kullanılır. Kanal ve kanaletler, zehirli atık alanları, tanklar, atık su boruları ve tünel izolasyonları, baraj ve su tutma havuzları, balık ve deniz mahsulleri, üretim havuzları binalar bitki arıtma tesisleri, altgeçitler, metro çalışmaları gibi alanlarda yalıtım ve yüzey korumada uygulanır ve tercih edilirler. Ayrıca kullanımlarına göre çatılarda, göletlerde, havuzlarda son tabaka olarak da uygulanır. Delinme ve çatlama durumlarına karşı  dayanıklıdır. Geomembranlar genellikle geçirimsizlik amacı ile kullanılır.

 

Geomembran Diğer Hangi Alanlarda Kullanılır ve Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde, birçok türde sentetik kauçuk malzemeler endüstri de kullanılır. Orijinal geomembran kauçuktan üretilmiştir. Önemli olarak içilebilir su havuzlarında kaplama olarak kullanılır. İçeriğinde olan malzemeler ısındığında yumuşak ve esnek hale gelir. Fakat bazı kendine has bir değişme olmaz. Malzemeler soğudukları zaman orijinal özelliklerine dönerler. Geomembran kullanım amacı geçirimsizliğin sağlanmasıdır. Sahalarda geçirimsizliğin sağlanması bu sayede gerçekleşir. Geomembranlar içinde en yaygın uygulama şekilleri şöyledir. Sulama suyu kanallarında ve depolarında, endüstriyel su kanalı ve depolarında, içme suyu kanalı ve depolarında, çeşitli rezervuarları kaplanması ihtiyacında, kirliliğinin yayılmasını önlemek için atık madde depolanmasında kullanılır.

Geomembran Kullanım ve Diğer Çevresel Kullanımlar

Geomembranların genellikle çevresel uygulamalarda, geoteknik, hidrolik ve taşıma alanında kullanırlar. Geomembranların çoğunlukla İçilebilir su amacı ile kaplama malzemesi şeklinde kullanılır. İçme ve diğer su depoları için kaplama malzemesidirler. Sıvı atıklarda kaplama malzemesi olarak kullanılır. Radyoaktif ve bazı tehlikeli sıvı atıklar için güvenli bir kaplama malzemesidir. Yeraltı depolama tankları için kullanılırlar. Tuzlu su çözeltileri için kaplama malzemesidirler. Su kanalları için kullanılırlar.

Ayrıca çeşitli atık su kanalları, katı atık sahaları kaplama malzemesi olarak kullanılırlar. Zorunlu dolgu barajlarda oluşan sızmayı engellemek için kesin çözümdürler. Tehlike dolu savaklarının kaplanmasında uygulanırlar. Tünellerin geçirimsizliği sağlamak için özellikle kullanılır. Kaya dolgu barajları da ve kagir barajların geçirimsizlik sağlanmak için kullanılır. Batar doların içinde oluşan sızdırmazlık durumunun kontrolünde kullanılır. Dolgulardan oluşan kötü kokunun önlenmesi için kullanılır.

Binaların genellikle altında oluşan buhara karşı bariyerdir. Şişen zemin durumlarının kontrolünde kullanılır. Don durumuna hassas olan zeminleri kontrol etmek için kullanılır. Bazı duyarlı alanlarda suyun sızmasını çözmek için kullanılır. Otoyolların altında oluşabilecek zararlı sıvıların ve atıkların durdurulmasında kullanılır Geçici olan sürşarjlarda kaplama yapısından dolayı kullanılır, Asfalt ve üstyapı gibi kaplamaların sızdırmazlığını önleyen tabaka olarak kullanılır.

Uygulama Alanları Nasıldır? 

Yeraltı veya yerüstü şebekelerde uygulama yapılır şekilde gerçekleşir. Birçok gölet imalatlarında uygulanır. Bunlar; süs havuzları, balık ve bahçe göletleridir. Baraj kanal, kanalet yapımında veya var olan barajlarda uygulanır. PVC membranlar özelliğinde kimyasal yapısından asla bitum ürünle direkt temas sağlamamalıdır. Uygulanma zorunluluğu olan ayırıcı katman geotekstil keçe kullanılması şarttır. Diğer kullanım alanları da bina temel, perde işlemlerinde kullanılır.

Ayrıca otoban tünelleri için çözümler sunar. Betonarme çatılarda uygulanabilir.
Balastlı çatılar için uygulanır. Metro yapılarında kullanılır. Yeraltı galerilerinde kullanılır. Hangarlarda işlem yapılabilir. Islak hacimler de kullanılabilir. Bina dilatasyon (boşluklar) sistemlerinde kullanılır. Çok çeşitli beton ve çelik çatılarda işlem sağlanabilir. Bunlar ısı yalıtımlı ve yalıtımsız çatılardır.

Parapetler ve gizli daireler de kullanılır. Ayrıca ülkemizde zorlu hava koşullarında kullanılır. Bu uygulama ile güneş ışınlarına maruz kalan her türlü çatılarda gerçekleşir. Sandviç panellerde lamine keçeli olması amacı için geliştirilmiştir. Bu uygulamanın sağlam bir buhar geçirgenliği bulunur. Tahmini -30 °C’de sorunsuz yalıtım sağlayabilir. Sıcak hava kaynaklarında uygundur. Polyester donatısı ve keçe laminasyonu ile yüksek yırtılmalara karşı dirençlidir.

 

Geomembran Kullanım Alanı Yapı Özellikleri 

İçme suyu kullanmak için oluşturulan suyu depoları için özel olarak geliştirilmiştir. Bu PVC su yalıtım membranları asla ağır metal içermez. Genellikle sıcak hava kaynağı ile uygulanır. Alt ve üst kat imalatlarında mavi renk olarak üretilirler. Kişilerin ve kurumların taleplerinde çeşitli renklerde imalat yapılabilir. Yapı malzemesi alanında kullanılan geomembran ayırıcı ya da seçici geçirgen katmana sahiptir. Su yalıtımı alanında su geçirimsiz malzemeleri sayesinde yüzeye uygulanırlar. Genelde sıvı hâlde veya basınçlı sistem ile püskürtme uygulanır.

 

Çatı Kaplamaları ve Yeraltı Kullanım Alanları

geomembran

Teras çatılarda, temellerde, kırma çatılarda gizli dere uygulamalarında, kış ve bahar aylarında yağmur derelerinde, çiçeklikler veya çiçekli alanlarda ve pis su arıtma tesislerinde arıtma işlemlerini kolaylaştırmak için uygulanırlar. Bahçe teras uygulamalarında kullanılırlar. Otoparklar ve çeşitli su depoları, basınçlı yer altı problemlerinde fayda sağlamak ve sorunu çözmek için kullanılırlar. Islak mekanlarında su ve buhar yalıtımında kullanılırlar. Bodrum duvarları yalıtımı işleminde kullanılırlar.

Membran çeşitleri kullanım alanlarına göre değişir. Cam tülü taşıyıcılı membranlar, alüminyum folyolu membran, arduazlı membran, polyester keçe taşıyıcılı membran ve kendinden yapışkanlı membran gibi çeşitleri vardır.

Geomembran ayrıca kanallar, balık çiftlikleri gibi alanlarda işlem görür. Çeşitli sulama havuzları için de kullanımı yaygındır.  Yalıtım olarak düzenli depolama alanlarında kullanılır. Petrol ve gaz arama yerlerinde özellikle tercih edilir. Elektrik santrallerinde yalıtım amaçlı uygulanırlar. Su ürünlerinde genellikle karides göleti ve su ürünleri göletlerinde kullanılır. Madencilikte geomembran, madencilik endüstrilerinde yıkama havuzlarında havuz yığın ve çözücü tankında uygulanır.

 

PVC Geomembran; sentetik ham maddelerden oluşmuştur. Ayrıca sıvı ve ısı yalıtımı sağlamak için kullanılan koruyucu tabakalar şeklindedir. PVC, uzun ömürlü, hava şartlarına karşı dayanıklı bir plastik alaşımdır. Petrol ile tuz karışımından oluşmuş petrokimya tesislerinde imal edilen polimerdir.
Genellikle PVC hammaddesinin yumuşak halleridir. Sağlamlaştırıcılar ve diğer katkı maddeleri ile karıştırılıp ekstrüzyon sistemi ile işlenip homojen olarak şekillenirler.

 

PVC Geomembran Kullanım Alanları Nelerdir?

Kapı ve pencere gibi profillerinin oluşmasında, vinil cephe kaplamalarında ve uygulamalarında, tüm boru ve tesisat ürünlerinde ve uygulamalarında, elektrik kablolarında, yapım veya kaplama işlerinde, gıda ve eczacılık alanlarında kimyasal ilaçlarda ve atık su boruları ile gerçekleşen su yalıtım uygulamalarında kullanılırlar.

 

PVC Membran Malzemenin Avantajları

Kimyasal özelliği ile ısı yalıtımını sorunsuz sağlar.  Isı kayıplarına engeldir ve enerji tasarrufu sağlar. Tutuşma gibi durumlarda sönme özelliği verir. Alüminyuma göre daha hafiftir. Ses yalıtımını sağlar, gürültü kirliliğine engeller, inşa ve teknik alanda kullanılır. Geri dönüşüme ve tekrar kullanılabilir özelliğe sahiptir.

 

Geomembran Fiyatları

Geomembran astar fiyatları hakkında genellikle firmalara ait değişik fiyatlar bulunur. Bu fiyatlar ürünlere ve uygulamalara göre değişir. Bazı kullanıcılar direk fabrikalarda da fiyat alabiliyorlar.  Membran fiyatları, çeşitleri ve temin sürelerine göre değişkenlik gösterir. Firmalar fiyatları hazırlarken piyasa üzerinden fiyat belirler. Ayrıca fiyatlar, kumlu membran, alüminyum folyolu membran, arduazlı membran gibi membran çeşitlerine göre ve membran ölçülerine göre belirlenir. Tüm projelerinde kullanabileceğiniz özel bir ürün olan geomembran ile kusursuzluğu yakalamak için geobera.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

1 Comment

Comments are closed.