Toprağın yük taşıma kapasitesini iyileştirmenin farklı yolları vardır. Toprak özelliklerini iyileştirmek için sazların, samanların ayrı bir tabaka olarak kullanımından, günümüzün yaygın kum-çakıl karışımları şeklinde geogrid üreticileri tarafından üretilen altyapı ürünleri tercih edilmeye başlandı. Özellikle yol yapım ve altyapı konstrüksiyon süreçlerinde zeminin zayıf olduğu alanlar geogrid kullanım alanları olarak belirtilebilir. Bunlar, geniş kapsamlı inşaat faaliyetlerinden, yol yapımından bilinen diğer katmanları iyileştirmeye, geogrid üreticilerinin kum-çakıl karışımları bağlamında ürettiği bazı malzemelerin kullanımına kadar uzanmaktadır.
Geogridlerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Demiryolu endüstrisinde, genellikle zaman alıcı üretim süreçleri nedeniyle, geogrid zemin güçlendirme sistemleri için geniş kapsamlı önlemler yalnızca ara sıra kullanılmaktadır; mevcut hatların yükseltilmesi için yalnızca sınırlı ölçüde uygundurlar. Geogrid malzemelerindeki kum-çakıl karışımlarında bilinçli kullanımı ile olumlu etkisini arttırmakta ve çok daha verimli inşaat yöntemleri ile üretim yapılmasına olanak sağlamaktadır. Geogrid duvarın filtreleme ve ayırma işlevi, alt yapı ile çakıl arasında karışmayı önler. Geogrid uygulaması bu deformasyon sürecini durdurur, ancak alt yapıyı kapatmaz ve içinden havanın geçmesine izin verir. Su her zamanki gibi sızabilir veya demiryolu kanalına akabilir.
Çeliğin betonarme bileşenlerde kullanılmasına benzer şekilde, yük taşıma kapasitesini artırmak için geoteknik uygulamaları da son dönemde oldukça önem kazandı. Bu amaçla, ağ ve geogrid uygulaması, yüksek boyutsal direnç kapasitesi ile büyük çekim kuvvetlerini absorbe edebilir. Trafik akışı nedeni ile zemine uygulanan yükleri daha iyi dağıtmak için geosentetik türlerinden geokompozit de kullanılabilir. Ancak genel olarak kullanılan geogrid kurulumları özel yapıları ile bu görevleri en iyi şekilde yerine getirir. Bu alt yapı malzemeleri, yollar için dokunmamış bileşenlerden ve geogridden oluşur ve böylece her iki grubun özelliklerini birleştirir. Çok katmanlı "güçlendirilmiş" temel zemin direnç sistemleri bir ray üzerine kurulabilir ve yük taşıma kapasitesini önemli ölçüde artırır.
Operasyonel sınırlandırma ve geogrid maliyetleri, geniş kapsamlı önlemlere kıyasla önemli ölçüde azaltılabilir. Bazı durumlarda, sistemin yük taşıma kapasitesini artırmak için geosentetik türevleri doğrudan tali hatlardaki çakılda kullanılır, ancak bu, gelecekteki genişlemeyi daha da zor bir duruma sürüklemektedir. Bu nedenle, istinat duvarları için geogrid kurulumu sırasında birtakım kısıtlamalar göz önünde bulundurulmalıdır.
Yolların ve Patikaların Alt Yapısında Geogridler
Asfalt ve beton zeminlerde, yol ve patika yapımında ve depolama alanlarındaki trafik yüklerinden kaynaklanan deformasyonların çoğunu absorbe eder. Yüzey katmanları alanında metrekare başına geogrid maliyetini azaltmak ve “daha ince” inşa etmek için geogrid tedarikçileri ile anlaşılabilir, ancak uzun ömür kullanım kıstası bu şekilde arka plana atılmış olur. Güçlü yük taşıma kapasitesine ek olarak, don hasarını önlemek için üst katmanların altındaki katmanlar da verimli bir su tahliye kapasitesine sahip olmalıdır.
İstinat duvarı için geogridin nasıl kurulacağına dair önemli bir gereklilik olan doğal su akışı prensibi ancak temel hattın iyi su geçirgenliği, uygun drenaj planlaması ve bakımı ile karşılanabilir. Koruyucu görevlere sahip geogrid, hassas bileşenleri mekanik hasarlardan korur. Bu esas olarak zeminden gelen basınç yükleri için geçerlidir. Koruyucu işlevli araba yolları için geogrid, yeterli kalınlığa ve delinmeye karşı yüksek bir dirence sahip olmalıdır. Geosentetiklerin kara yolunun doğrudan klasik kullanımına ek olarak, bunlar ayrıca geleneksel toprak işlerinde ve erozyon kontrolüne karşı destek yapılarında, ayrıca kenar yolu inşaatlarında kullanılmaktadır.
Geogrid Üretim Sürecinde Kanıtlanmış Mühendislik Başarısı
Yüzey sıraları planlanandan daha ince inşa edilirse veya bazı durumlarda tamamen atlanırsa, zeminin önemli ölçüde daha yüksek basınç yüklerini emmesi gerekir. Balast temel tabakası tekerlek yükü altında büküldüğünden, özellikle düşük yük taşıyan alt zeminlerde bu bir dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Balast tabakası güçlendirilebilir ve bu sayede yapısı stabilize edilebilmektedir. Bu amaçla, ürün yapısı balastın yapısını bozmadığı ve balast ile kenetlendiği için geogrid üretim süreci uzun yıllar boyunca istikrarlı bir biçimde başarısını kanıtlamıştır. Diğer geogrid üreticileri arasında en deneyimli mühendislerden oluşan Geobera firması olarak, yüksek kaliteli alt yapı malzemelerini en bütçe dostu geogrid fiyatları ile sağlamaktayız. Bu sayede ürünlerimizi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, İtalya, Arnavutluk, Malta ve daha birçok ülkeye ihraç ediyor ve her geçen yün çok daha fazla ticari bağlantı kazanıyoruz. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak ya da geogrid nedir, geogrid nasıl uygulanır ve geogrid fiyatları konusunda detaylı açıklamalara erişmek isterseniz web sitemizi ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.