Geogrid Nedir? Geogrid Uygulaması Nasıl Yapılır?

geogrid nedir

Geogrid nedir? : Geogrid uygulaması sağlam olmayan zemin üzerinde trafik alanı inşaatında stabilizasyon ve güçlendirme, dik eğimlerin ve destek yapılarının güçlendirilmesi, baraj temellerinin güçlendirilmesi, kazıklı temellerin üzerine dolgu üretimi, çamur havuzlarının üst inşası için ve ayrıca güçlendirme amacı ile kullanılır. Tek eksenli (R - geogrid) ve çift eksenli (Q - geogrid) yönlendirilmiş çekme kuvveti absorpsiyonunun yanı sıra farklı çekim mukavemetleri ile Geobera geogridleri, çeşitli problemlere yenilikçi çözümler sağlar. PET veya PP hammadde kullanımı, çok çeşitli ortamlarda olası kullanımlara izin verir. Dokunmamış kumaşları ve filtre dokusuz kumaşları ayıran kombinasyon seçenekleri, geogridlerimiz daha fazla uygulama alanı açar.

Geobera geogridlerinin uygulama alanları:

İnşaat yolları, çiftlik yolları ve çalışma platformları gibi bağlantısız üst yapılara sahip temel sıraları için, zayıf sağlamlıktaki şantiyelerde temel sıra takviyesi ve temel sıra stabilizasyonu.

  • Kazık temeller üzerinde yüzey desteği imalatı.
  • Yetersiz yapı zeminlerinde baraj ve bentlerin güçlendirilmesi.
  • Plastik takviyeli topraklama sistemlerinin güçlendirilmesi.
  • Boru hattı hendeklerinin ve hendek diplerinin artan yük taşıma kapasitesinin arttırılması.

İnşaat mühendisliğinde, zeminin veya alt zeminin güçlendirilmesi ve stabilizasyonu, geogridler için en zorlu uygulama alanlarından biridir. Geogridler, geosentetiklerin bir alt kategorisidir ve güçlendirme işlevini yerine getirir. Görevleri, kompozit zemin ve geogrid gövdesine gerekli çekme kuvvetlerini vermektir, böylece yukarıdaki yapının stabilitesi uzun vadede garanti edilir. Geogridler, genellikle polipropilen (PP) veya polyester (PET) olmak üzere polimer malzemelerden oluşur. Geogridler endüstriyel olarak üretildiğinden, projeye özel ürün seçimi ve boyutlandırmayı sağlayan tanımlanmış ve doğrulanabilir teknik özelliklere sahiptir. Üretim sürecine bağlı olarak, gerilmiş, dokuma daha farklı kategorilerde bulunabilmektedir. Farklı üretim türleri, hareket biçimlerinin ve dolayısıyla optimum uygulama alanlarının farklı olduğu anlamına gelir. İnşaat mühendisliğinde geogridler, uzun ömürlü ve güvenli teknik alt yapıya sahip çözümlerin temelini oluşturur. Bunlar arasında, temel stabilizasyonu, eğimlerin güçlendirilmesi, destek yapıları ve köprü ayaklarının yanı sıra, yük taşıyan zayıf alt zeminlerde güçlendirme gibi misyonlar yer almaktadır. Geogridlerin ortak uygulama alanları, yolların ve trafik alanlarının inşaatı, inşaat yolları, otoparklar, demiryolu hatları, çiftlik yolları ve ticari komplekslerdir.

Geogrid Kullanımının Faydaları Nelerdir?

  • Doldurma tabanı ile anında güç ve form adaptasyonu.
  • Yapılandırılmış ızgara yüzeyleri nedeniyle çevredeki toprakla yüksek temas sürtünmesi.
  • Kurulum aşamasındaki muhtemel hasarlara karşı sağlam altyapı sağlama.
  • Sürekli homojen moleküler yapısı sayesinde kimyasal ve mikrobik saldırılara karşı yüksek direnç göstermesi.

Geogridler, en küçük genişleme ile yüksek çekim kuvveti emilimi ile karakterize edilir. Monolitik yassı çubuklar sayesinde Geobera geogrid, küresel UV testinde kurulum ve çevresel streslere karşı yüksek düzeyde sağlamlığın yanı sıra yüksek hava direncine sahiptir. Avrupa temelli kontrol enstitüleri tarafından çeşitli Geobera geogrid tipleri için demiryolu inşaatında toprak işlerinde, yüzey contalarının ve bentlerin güçlendirilmesinde kullanım için onay verilmiştir. Bu ürünler son derece hızlı ve kolay bir şekilde döşenebilir, böylece sadece düşük kurulum maliyetleri ortaya çıkar.

geogrid-fiyataları

Geogridli sistem çözümleri, yol yapılarının kalınlığını azaltabilir ve genellikle yumuşak alt zeminde toprak değişimini önleyebilir. Geogridlerimiz genellikle büyük ekipman olmadan her türlü hava koşulunda döşenebilir. Dik yokuşlarda çeşitli geometrik şekiller döşenebilir. Geobera geogrid, son derece sağlam ve kurulumu kolay bir geogriddir. Onlarla geleneksel inşaat yöntemlerinde ekonomik ve ekolojik çözümler bulmak mümkündür. Q-geogridler ve R-gegridler ile donatı ürünlerinin çeşitliliği nedeniyle, hemen hemen tüm mühendislik alanlarında uygulamalar gerçekleştirilebilir. Bu ürün, ek önlemler alınmadan üzerine inşa edilemeyecek olan alt tabakalar üzerindeki yapıların sağlam bir şekilde inşa edilmesini sağlar.

Yepyeni Bir Güçlendirme Ürünü: Geobera Şirketinden Geogrid

Geogrid, jgotekstilin özel bir şeklidir ve yumuşak alt toprağı stabilize etmek için kullanılır. Bazı bölgelerde topraklar o kadar zayıftır ki ek stabilizasyon önlemleri gereklidir. Bu gibi durumlarda ekonomik ve ekolojik gereksinimleri eşit olarak karşılayan ve yüksek kalitede çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Geobera geogridleri özellikle yol, park, bahçe ve depolama alanları inşa ederken veya her türlü ulaşım yollarında taşıma kapasitesini artırmaya yardımcı olur. Stabilizasyon performansı, dökme malzemenin geotekstilin geogrid açıklıklarına kenetlenmesiyle elde edilir. Bu, dökme malzemenin hareketini engeller ve yük taşıma kapasitesini arttırır. Uzun süreli yük taşıma kapasitesini sağlamak için, uygulanan dolgunun alt tabaka ile karışması ve/veya kırılması engellenmelidir. Dokunmamış kumaşlarımız, ayırma ve filtre stabilitesi elde etmek için gerekli gereksinimleri karşılar. Ek olarak, zorlu kurulum koşullarına dayanırlar ve yüksek esneklikleri sayesinde düz olmayan bir yüzeye mükemmel uyum sağlarlar. Mekanik olarak konsolide edilmiş Geobera dokunmamış kumaşlar, elastik lifleri nedeniyle taşın etrafına uzanır ve özellikle kayalık bir yığın tabakası durumunda dokusuz malzemeye zarar gelmesini önler.

İnşaatta Etkin Stabilizasyon ve Temel Takviyesi

Temel tabaka malzemesinin geogridin ağ açıklıkları ile birbirine kenetlenmesi, küçük deformasyonlarda bile, uygulanan yükler nedeniyle temel tabaka malzemesindeki gevşemeyi etkili bir şekilde azaltan tane yapısını stabilize eder. Temel sıradaki deformasyonlar artarsa, çok yumuşak alt zemin üzerinde, zemin tabakasının geogrid ile etkileşimi, takviye etkisini aktive eden geogriddeki çekim kuvvetlerini harekete geçirir. Geogridlerin kullanımı böylece maliyetli toprak değiştirmeyi veya kireç stabilizasyonunu önler. Yassı çubukların yüksek çekme mukavemeti ve hammaddenin sürünme eğiliminin düşük olması sayesinde Geobera ürünleri, yol yüzeyinde izin verilmeyen deformasyonların en aza indirilmesi için gereksinimleri en uygun geogrid fiyatları ile karşılamanıza olanak tanır. Dolgu ve alt toprak arasındaki ayırma ve filtre stabilitesi yetersiz ise geogrid kullanılır. Tur bileşeni aracılığıyla artırılmış yük taşıma kapasitesine ek olarak, mekanik olarak birleştirilmiş dokumasız geogrid, bu kaymaya dayanıklı kompozitte gerekli filtre stabilitesini sağlar.

geogrid-uygulaması

Çoğu durumda, alt toprağın yük taşıma kapasitesini artırmak hayati bir önem taşır. Geogrid, çevredeki toprakla, tanelerin yana kaymasını büyük ölçüde engelleyen ve böylece sürtünmeyi önleyen kompozit bir yapı oluşturur. Bu, dökme malzemeyi sıkıştırmak için daha fazla isteklilik, daha düşük oturma farklılıkları ve daha iyi bir yük dağılımı ile sonuçlanır. Gerilme kuvvetinin emildiği yöne bağlı olarak geogridler tek eksenli ve çift eksenli olarak ikiye ayrılır. Ürün seçim kriterleri genellikle hammadde (örn. PP, PES) ve gereken maksimum çekme mukavemetidir. Kurulum verimliliğini artırmak için geogridler, geokompozitler olarak nonwovenlarla da birleştirilir. Dokunmamış kumaş daha sonra ayırma ve filtreleme görevlerini üstlenir.

İdeal Bir Alt Yüzey Nasıl Sağlanır?

Hem yapısal hem de sivil mühendislik alanında inşaat projesini yürütmek için alt zeminin belirli minimum gereksinimleri olması önemlidir. Bir binanın statiğini tehlikeye atacak şekilde, alt zeminin düşük bir yük taşıma kapasitesi yer alıyor olabilir. Bu, özellikle toprak kumdan veya yumuşak topraktan oluştuğunda geçerlidir. Diğer problemler, eğimlerin veya setlerin toprak erozyonuna neden olması veya çöküntülerde su birikmesidir. Bu durumlarda yüzey altının değiştirilmesi veya yoğun bir çalışma ile istenilen şekle getirilmesi mümkündür. Bununla birlikte, bunun yerine bir geogrid kullanmak genellikle daha mantıklıdır. Bu yapı malzemeleri oldukça ucuz ve kurulumu kolaydır. Bu, inşaat süresini kısaltır ve ayrıca inşaat maliyetlerini düşürür.

Geogrid, birbirine sıkıca bağlı sentetik liflerden oluşur. Bu, alt zemininizi tasarlamak için kullanabileceğiniz sağlam bir malzeme oluşturur. Geogrid genellikle farklı toprak katmanlarını birbirinden ayırmak için kullanılır. Bu, farklı maddelerin karışmasını önleyecektir. Buna göre, örneğin, mülkün belirli bir alanına yeni bir zemin kurarak dayanıklılığını artırabilir ve üzerinde bir inşaat projesi uygulayabilirsiniz. Bu ürün bir ayırma sağlar ve düzenli depolama sahaları kurarken de, alt toprağın üzerine yığılmış malzeme ile karışmasını önlemek için de bir geogrid kullanmak mantıklı olabilir. Özel bir kaplama sayesinde tamamen su geçirmez olan versiyonları da vardır. Örneğin, göletler tasarlarken veya tank sistemleri alanındaki alt toprağı korumak için kullanabilirsiniz. Bu tür geosentetikler, bentlerde ve barajlarda kullanım için de idealdir.

Koruma ve Filtre Olarak Geogridler

Diğer uygulama alanları için uygun olan, önemli ölçüde daha az yoğun liflere sahip geogridler de vardır. Özellikle setleri korumak için kullanılırlar ve dolgu asfaltsızsa, şiddetli yağmur tüm altyapıyı zedeleyebilir. Bunun peyzaj için ciddi sonuçları vardır ve bitki örtüsü önemli ölçüde hasar alır. Bununla birlikte, bir geogrid, mevcut setin güvenliğini mükemmel bir şekilde sağlayabilir. Toprak zemini sıkıca tutsa da ancak su yine de nüfuz edebilir. Birçok alan için su baskınını önlemek için bir drenaj sistemi kurmak gereklidir. Bu amaçla, suyun tahliye edilebilmesi için alt toprakta genellikle iri taneli dökme malzeme kullanılır. Ancak genellikle daha ince tortular nüfuz eder ve gideri tıkar ve su tekrar birikebilir. Bunu, bu durumda filtre görevi gören su geçirgen bir geogrid ile önleyebilirsiniz. Kir ve çamuru güvenilir bir şekilde uzak tutarken, su kolayca nüfuz edebilir ve böylece tahliye edilir.

Birçok inşaat projesinde alt zeminin yeterince stabil olmaması çok büyük bir problemdir. Hem bina inşa ederken hem de yol çalışmaları sırasında bu, sonucun yetersiz olduğu ve yalnızca kısa bir hizmet ömrüne sahip olduğu anlamına gelebilir. Bu, özellikle toprağın çok yumuşak ve bataklık olduğu veya alt toprağın büyük ölçüde kumdan oluştuğu durumlarda geçerlidir. Toprağı büyük ölçüde çıkarmak ve başka malzemelerle değiştirmek istemiyorsanız geogrid takabilirsiniz. Bundan sonra, yüksek stabilite elde etmek için sadece nispeten ince bir dolgu malzemesi tabakası gereklidir. Geogrid ürünümüz, özellikle güçlü olan sağlam bir plastikten oluşur. Özellikle iyi bir tutuş için genellikle iki ızgara katmanı kullanılır. Böyle bir yapı, zeminin taşıma kapasitesini önemli ölçüde artırır. Sonuç olarak dolgu malzemesindeki taşlar daha az hareket serbestliğine sahip oldukları için kuvvet uygulandığında kolay kolay işlevlerini yitirmezler Ayrıca Geobera geogrid, üzerine etki eden kuvvetlerin daha eşit dağılımını sağlar. Noktasal bir kuvvet durumunda, yeterince güçlü değilse, zemin kolayca yol verir. Ancak geogrid çekme kuvvetlerine karşı oldukça dirençlidir. Nokta yükü ile aşağı doğru yol vermez, kuvveti tüm yüzeye dağıtır.

Bina projeniz için yeraltını stabilize etmek veya bir dolgu katmanı oluşturmayı planlıyorsanız, uzun yıllar bu endüstri içerisinde sayısız hizmet sunmuş olan Geobera ekibimizin ürettiği ürünler arasında sizin için en uygun ve doğru olanını bulacaksınız. Sizin için hazır olan geniş bir geogrid yelpazemiz bulunmaktadır. Bu alandaki kaliteli üretimlerimiz ve sayısız başarılı projemiz vesilesi ile kıtalar arası birçok ihracat ağı kazandık ve her geçen gün bu ağımzı genişletmeye devam ediyoruz. ABD, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan, Rusya, Cezayir, Malta, Macaristan ve daha birçok ülkeye oldukça çeşitli altyapı ürünleri ihraç ediyoruz. Bu yenilikçi güvenlik ekipmanı hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca diğer hizmetlerimiz ve geogrid nedir gibi oldukça yaygın bir biçimde sorulan sorular hakkındaki bir sonraki bilgilendirici yazımızdan bir adım uzaktasınız, sadece bu linke tıklayarak bir sonraki yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

1 Comment

  • […] artırmak için geoteknik uygulamaları da son dönemde oldukça önem kazandı. Bu amaçla, ağ ve geogrid uygulaması, yüksek boyutsal direnç kapasitesi ile büyük çekim kuvvetlerini absorbe edebilir. Trafik […]

Comments are closed.