Drenaj, suyun toplanması, kontrol edilmesi ve uzaklaştırılması sorunudur. Drenaj, yüzey drenajı ve yeraltı drenajı olarak ikiye ayrılır. Yüzey drenajının temel amacı, suların bina ve alanlara zarar vermesini veya taşkınları önlemek, taşkınları önlemek, bitki örtüsü, yapı malzemeleri ve drenaj sistemleri oluşumunu engellemek, doğal ve yapısal çevreye zarar verebilecek su birikimini en aza indirmektir.
Toprak kaynağında, bitki örtüsünde ve uygun tesviyede tutulmalıdır. Toprak gevşemesi ve don hasarının azaltılması Bazı durumlarda emülsiyon tabakasında, döşeli yüzeyde ve yapı altındaki toprakta şişme ve don hasarı meydana gelebilir. Yapı düzlemi içerisinde sıvı ve gaz akışını sağlayan, drenaj çalışmalarında kullanılan geosentetik ürünler (geonet) drenaj ürünleri olarak kullanılır.
Drenaj Nedir?
Üst, alt ya da tek kat biçiminde örgüsüz geotekstil ile bunlar arasında yer alan drenaj çekirdeğinden meydana gelen geokompozit örtülerdir. İnce taneli dolgu malzemelerinin drenaj kanallarında tıkanmaya sebebiyet vermemesi için malzemenin alt kısmında veya üzerinde geotekstil yardımıyla filtrasyon sağlanır. Geotekstil ince taneli dolgu malzemesinin yer aldığı yüzeye ya da atık sahalarında atığın bulunduğu üst bölüme lamine edilir. Bu sayede geotekstilin yardımı ile filtre ve ayırma niteliği de kazanmış olur.
İstinat duvarlarının arka kısmında su drenajı, kaya şevlerinden, zemin şevlerinden sızan suyun drenajı, spor sahalarının altında su drenajı, don olaylarına karşı hassas olarak bulunan zeminlerde su drenajı amacıyla, bina temellerinin altında su drenajı, otoyolların altında kirli su drenajı ve toprak dolguların altında alt drenaj sistemlerinde kullanım sağlar.
Geonet Özellikleri
Belirli bir dayanıma sahip olmalarına karşın genelde drenaj amacı ile kullanılır. Dikkat edilmesi gereken geonetlerin, geotekstil, geomembran veya diğer bir malzemenin alt ya da üst yüzünde kullanılır. Zeminin boşluklara girip, malzemenin drenaj özelliğini kaybetmesini önlemekte olduklarıdır. Bu sebepten kompozit malzemelerin hazırlanmasında kullanılır.
Drenaj Levhası Nedir?
Yüksek yoğunluğa sahip polietilenden üretimi gerçekleştirilen HDPE temelli, diagonel kabarcıklı koruma levhasına drenaj levhası ismi verilir. Drenaj levhasının kulanım alanları olarak temel perde duvarlarının su izolasyonundan sonra dolgu öncesi izolasyonu koruma amaçlı, teras su izolasyonunda su izolasyonu sonrası koruma betonu öncesinde kullanılır. Ayrıca yeşil çatı sistemlerinde, özellikle bitki köküne direnç gösterenlerin tercih edilerek toprak dolgu öncesi izolasyonu ve binada koruma sağlama amaçlı, tünel, köprü gibi imalatlarda suyun betona baskı yapmasını önlemek ve korumak amaçlı kullanılır.
Drenaj Levhasının Sağladığı Yararlar
Drenaj levhası, bina temelindeki yalıtımı dış etkenlerden koruma görevi üstlenir. Binaya dışarıdan ulaşan basıncın eşit bir biçimde dağılımını sağlayarak apartmanın ömrünü ve güvenlik düzeyini artırır. Perde duvarlarda baskı oluşturan suyu binalardan hızlı ve doğru bir biçimde tahliye edilmesini gerçekleştirir. Yüksek basınç dayanımına sahip olmasının yanı sıra zamanla bozulmaz ya da çürüme gibi olumsuzluklara sebep olmaz. Uygulama kolaylığı sayesinde zamandan ve işçilikten önemli oranda tasarruf sağlar. Darbelere karşı mukavemetlidir.
Çevreye herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Bina temelleri, bodrum, bahçe, teras üretimlerinde yalıtım malzemesini korur. Drenaj levhası maliyet açısından ekonomik bir malzemedir. Özelliğine göre kimyasallara ve bitki köklerine güçlü bir direnç gösteren yapıları bulunur. Üzerinde yer alan kabarcıklar aracılığıyla yüzeye eşit baskı uygulanmasını sağlar.
Drenaj Levhası Uygulama
Drenaj levhasını yüzeye uygulama yaparken su izolasyonu katmanının 15 cm üst kısmından ve yan tarafından başlayarak, üstünde yer alan kabarcıklar uygulama yapılan yüzeyi görecek bir biçimde yerleştirilir. Uygulamaya koyulan yüzeyin üst ve yan kısmından yalıtılan bölüme gelmeyecek şekilde 25 ile 30 cm ara ile sabitlenerek baskı çıtası ile yüzeye tutturulması sağlanır.
Kurulumu esnasında su izolasyonuna zarar verilmemesine özen gösterilmelidir. Drenaj levhası birleşim yerleri 20 cm üst üste gelecek şekilde yerleştirilmemelidir. Yüzey montajından hemen sonra vakit kaybetmeden üzeri yapılması planlanan dolgu ile kapatılmalıdır. Toprak ve bina elemanı arasında bir hava boşluğu yaratılmasını sağlar. Aynı zamanda binanın nefes alması için gerekli olan ortamı oluşturur.
Drenaj Levhası Özellikleri
Kabarık yapısı, yüksek mekanik fonksiyonları, dolum esnasında ve dolum sırasında yüklere ve ezilmelere karşı direnç göstermesi sayesinde suyun güvenli bir biçimde akmasını sağlar. Ekonomiktir ve uygulaması kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Bütün bina projelerinde su problemleri için güven duyulan bir çözümdür.
Drenaj levhaları, su yalıtım çalışmalarında yalıtım koruması için tercih edilir. Ana duvarı nemden koruyarak, suya ve çevresel unsurlara dayanıklı yalıtım oluşturur. Yeraltı ve ağır inşaatlarda yeraltı ve çatlak su açısından güvenilir drenaj sağlar. Kamerun, Kolombiya, Hindistan, Yeni Zelenda gibi ülkelerde yağış oldukça fazla yaşandığı için drenaj uygulamaları sıklıkla yapılır.
Drenaj Kompozit Nedir?
Geonet, sıvı ve gaz tahliyesine olanak sağlayan boşluklu bir yapı yaratmak için imal edilen, basınca karşı dirençli üç boyutlu polimer yapıda drenaj ürününe drenaj kompozit ismi verilir. Özellikle su yükü ile kalınlığını kaybetmeyecek kadar dayanıklı olması gereken ızgara biçiminde ve formunu koruyabilen, geniş açıklıkta bulunan ve yüksek geçirgen özelliğe sahip olan geonetler birbiri üstüne dik konumda geçen ve birbirine yapışmış polimerik sentetik çubuklardan meydana gelirler.
Kullanım alanları olarak düzenli depolama sahaları, konut drenaj sistemleri, istinat duvarları drenaj sistemleri, baraj ve gölet gövdelerinde, rezervuar sahaları, gölet ve havuzlarda, karayolları, demiryolları ve havaalanlarında drenaj uygulamaları, toprak kayması tamiri ve zemin güçlendirme çalışmaları sayılabilir.
Drenaj Kompozit Kullanım Alanları
Katı atık düzenli depolama projelerinde ve bina temellerinde var olan suyu drenaj amaçlı kullanılacak olan drenaj kompozitleri istenmeyen suların hızlı ve güvenli olarak transferini sağlamakta olan malzemelerdir. Ortada yer alan drenaj kısmının üst tarafı örgüsüz geotekstil ile kaplanabildiği gibi ihtiyaç halinde alt bölümünün de örgüsüz geotekstil ile kaplanması sağlanır.
Katı atık iyileştirme projelerinde ise gaz tahliye katmanı olarak kullanılması planlanan drenaj kompozitleri, mevcut projelerde yer alması gereken 15-20 cm mıcır tabakasının yerini alarak oldukça ekonomik bir çözüm sunulmasını sağlar. Bunun yanında mıcırın yüzeyde kalmasının oldukça zor olduğu eğimli yüzeylere de kolaylıkla monte edilebilmesi sayesinde uygulama kolaylığı da sağlar. Ülkemiz başta olmak üzere Afganistan, Arnavutluk, ABD, Cezayir, Türk’i Cumhuriyetler, Kongo, Kosova, Kuveyt, Nijer, Suriye, Tunus, Yunanistan gibi yaklaşık 60 ülkeye ihracatımız devam ediyor.
Drenaj Kompozitleri Özellikleri
Bina temellerinde, demiryollarında, karayolu tünellerinde ve yollarında sıkça kullanım alanı sağlayan drenaj kompozitleri, istemeyen suların tahliyesini hızlı ve güvenli olarak gerçekleştirir. Kompozitin, drenaj ürünleri de dâhil olmak üzere birçok farklı kullanım alanı bulunur. Kompozit drenajların, beton drenajlara kıyasla birçok avantajı bulunur. En önemli fonksiyonları oldukça hafif olmalarıdır.
Bu sebeple beton drenajlara nazaran oldukça kolay biçimde taşıma işlemleri gerçekleştirilir ve çok daha kolay montajları yapılır. Sektörde artık beton drenaj kanalları değil kompozit drenaj kanalları sıklıklıla tercih edilir. İşçilik masraflarından da büyük tasarruf sağlamakta olan kompozit drenaj kanalları malzeme tasarrufu da yaratır. Sektördeki bu yenilikler, maliyetlerin büyük oranda düşmesini sağlar. Bina çevrelerinde, bahçelerde kompozit drenaj kanalı sık olarak kullanılır.
Drenaj Kompozitleri Avantajları
Kompozit drenaj kanalları, hava şartlarından da etkilenmeyen bir yapıda bulunur. Güneşten ve yağmurdan etkilenmeyen kompozit drenaj kanalları, bu sebeple uzun seneler kullanılmayı taahhüt eder. Kompozit drenaj kanallarının kullanım alanı oldukça fazladır.
Fabrikalarda, yapılarda, bahçelerde, havuz kenarlarında, otoban kenarlarında, depolarda, çamaşırhanelerde gibi pek çok değişik alanlarda kullanmak mümkündür. Zararlı ultraviyole ışınlarından da etkilenmeyen kompozit drenaj kanalları uzun seneler kullanım sağlar. Taşıması ve monte edilmesi de oldukça kolaydır.
1 Comment
Comments are closed.