Geonetler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Geonetler, geogrid’lere benzerlik gösteren ve genellikle onlarla birlikte kullanılan çok yönlü drenaj malzemeleridir. Geogrid’ler genellikle güçlendirme amaçlı kullanılırken, geonets, alanları izole etmek için tasarlanmamış olsalar da, plan yerleşimli drenaj sağlamak amacıyla farklı bir rol üstlenir. Ana işlevleri, su, hava veya gazların üç boyutlu bir yapı aracılığıyla hareketini kolaylaştırmak olup, etkili drenajın gerekli olduğu geniş bir uygulama yelpazesinde ideal hale gelmelerini…
Read MoreAdım Adım Geotekstil Kurulum Rehberi
Geotekstil, inşaat ve altyapı projelerinde zemin mühendisliğinden peyzaj düzenlemelerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan son derece faydalı bir malzemedir. Zemin stabilitesini artıran, suyun geçişini düzenleyen ve toprak kaymalarını engelleyen bu kumaş benzeri materyallerin doğru şekilde kullanılması büyük önem taşır. Bu yazıda, geotekstil malzemesinin doğru kurulumu için adım adım bir rehber sunacak ve farklı geotekstil türleri hakkında bilgi vereceğiz.…
Read MoreGeodrenaj’ın Tarım Üzerindeki Etkileri ve Yararları
Tarım sektörü, verimliliği artırmak ve toprak sağlığını korumak için sürekli olarak yenilikçi çözümler aramaktadır. Bu bağlamda, geodrenaj sistemleri önemli bir rol oynamaktadır. Geodrenaj, tarım alanlarında suyun etkin bir şekilde yönetilmesi ve toprak sağlığının korunması için kritik bir teknolojidir. Bu yazıda, geodrenaj’ın tarım üzerindeki etkileri ve yararları üzerinde duracağız, ayrıca Geobera markasının bu alandaki önemi ve sunduğu çözümleri inceleyeceğiz. Geodrenaj Nedir?…
Read MoreGeosentetik Nedir? Geosentetik Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Geosentetik ürünler, inşaat mühendisliğinde kullanılan ve onları çeşitli uygulamalarda kullanışlı kılan çeşitli özelliklere sahip sentetik malzemelerdir. Güçlüdürler ve gerilim, sıkıştırma ve delinme gibi kuvvetlere dayanabilirler. Ek olarak, geosentetikler geçirgen veya geçirimsiz olacak, UV'ye maruz kalma, kimyasallar ve biyolojik faktörlerden kaynaklanan bozulmaya karşı dirençli olacak ve farklı şekillere ve konturlara uyum sağlamak için esnek veya sert olacak şekilde yapılabilir.Geosentetik Nedir?Geosentetikler, inşaat…
Read MoreGeotekstil Kullanımının Sağladığı Faydalar
Geotekstil kumaş fonksiyonelliği ön planda tutularak alt yapılarda yaygın olarak kullanılan bir teknolojidir. Çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. İnşaat mühendisliğinin vazgeçilmez ürünü olan bu malzeme zemini korur, taban kısmının çökmesini engeller ve yapının uzun ömürlü olmasını sağlar.Zemin mekaniğinin ara malzemesi olan geotekstil kumaş, zemine olan donatıyı güçlendirerek ayırma, filtrasyon ve drenaj sağlar. Geotekstiller çeşitli ağırlık ve boyutlarda üretilmekte olup çeşitli modellerde sunulmaktadır.Geotekstil…
Read MoreGeofoam Blok Neden Kullanılır?
Hafif dolgu malzemesi olarak da bilinen geofoam, 1960'lı yıllardan beri tüm dünyada jeoteknik mühendisliğinde kullanılan üstün özelliklere sahip bir yapı malzemesidir. Geofoam, standart dolgu malzemelerinin yaklaşık %1'i ağırlığındadır.Geofoam Blokları Ne Zaman Bulunmuştur?Genellikle inşaat mühendisliği uygulamalarında geofoam blokları olarak kullanılan geofoam teknolojisi, ilk olarak 1972 yılında "Norveç Yol Araştırma Laboratuvarı" tarafından yol uygulamalarında hafif zemin dolgu malzemesi olarak kullanılmıştır. 1970'li yıllarda…
Read MoreGeohücre ile Otoyol Nasıl İnşa Edilir?
Şüphesiz ki bir otoyolun sağlamlığı oldukça önemlidir. Yüksek eğimli şevlerde, şev stabilitesinin sağlanması zor olduğundan çevresel hava olaylarının da (yağmur, rüzgâr) etkisiyle erozyon, heyelan gibi afetler yaşanmaktadır. Özellikle karayolu ve demiryolu gibi ulaşım için önem arz eden mühendislik yapılarında erozyon ve heyelana karşı koruma mutlaka gereklidir. Gerek erozyon durumunda gerekse toprak dengesizliği durumunda çok ciddi hasarlar ortaya çıkabilir. Tam da…
Read MoreGeogrid İstinat Duvarı Yapımında Neden Kullanılır?
Geogriglerin stinat duvarlarında neden kullanıldığına geçmeden önce, aslında bilmemiz gereken ilk husus “geogrid nedir” sorusudur. Geogridler yapıştırma ya da birbirine geçme ile tutturulmuş olup birbirine entegre olmuş düzlemsel polimerik ürünlerden meydana gelmektedir. İstinat duvarları ile geogrid arasındaki bağlantıyı merak edecek olursanız; geogridler betonarme kullanımı için oldukça uygun malzeme yapısına sahiptir. Çünkü geogridler oldukça hafif, hafif olduğu kadar güçlü ve yıllarca…
Read MoreGeomembran Nedir Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?
Geomembran, toprak altında su yalıtımı sağlayan sentetik, çok ince bir üründür. Geomembran genellikle toprak altında kullanılmakla birlikte daha birçok alanda da kullanılması mümkündür. Bakalım ne gibi kullanım alanları var. Çatılarda, göletlerde, havuzlarda ve daha birçok alanda katman oluşturmak için kullanılan bir malzemedir. Geomembran izolasyon ve koruma amaçlı kullanılmaktadır. Sentetik malzemelerden üretilen bu malzemenin kimyasallara karşı direnci yüksektir. Geomembran, gerilimi düşük…
Read MoreGeonet Nedir ve Erozyon Önleme Nasıl Yapılır?
Mühendislik alanlarında uygulaması yapılan geonet, drenaj amaçlı tercih edilen geosentetik bir üründür. Polimerden yapılmış olan geonet, uygulanmış olduğu alanda drenajın sağlanmasına katkıda bulunur. Malzemenin drenajını kaybetmemesine yardımcı olur ve temel olarak bu amaçla kullanıma sunulur. Esas olarak geonet nedir? sorusunun yanıtına, üç boyutlu polimer yapıda olan bir drenaj ürünüdür diyebiliriz. Geogrid ve geonet arasındaki fark, bu ürünlerden ilkinin takviye amaçlı,…
Read More