Geogrid
Geogrid malzemeler üzerlerinde kare veya dikdörtgen boşluklar bulundurarak yüksek çekme ve düşük sünme özelliklerine sahip malzemelerdir. Geogrid, malzeme özelliklerinden dolayı zemin güçlendirme uygulamalarında kullanılsa da son yıllarda geogrid istinat duvarı olarak da kullanılmaktadır.
Geogrid
Geogridler, diğer geosentetiklere kıyasla benzersiz etki ve özelliklere sahip olup inşaat sektöründe önemli bir rol oynayan geosentetik malzemedir. Geogrid üzerine dolgu veya granüler malzeme serildiğinde, malzeme taneleri geogridin gözenekleri arasına yerleşir ve alan malzeme ile kaplanır. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan geogridin içerisine kenetlenen dolgu malzemesi, güçlendirilmiş bir zemin oluşturur. İstinat yapılarında her türlü zeminin güçlendirilmesinde kullanılan geogridler, inşaat mühendisliğinde hem ekonomik hem de sağlıklı çözümler sunmaktadır. Geogridler, inşaat mühendisliği projesi olarak kullanıldığında geoteknik mühendisliği olarak da adlandırılır. Ayrıca polyester, polipropilen ve polietilen gibi farklı hammaddelerden üretilen geogridler, üretildikleri hammaddeye göre farklı sürtünme katsayılarına sahiptir ve günümüzde karayollarında, demiryollarında ve birçok projede kullanılmaktadır.
Geogridlerin Özellikleri ve Avantajları
Geogrid, uzun yıllardır Geogrid firmaları arasında yer alan Geobera tarafından yüksek dirençli polyester ipliklerle üretilmektedir. Ürün, teknolojinin uzmanlıkla birleştirilmesi ile ortaya çıkarılmaktadır. Geogrid dolgu, ileri dokuma teknolojisi ile hazırlanıp korunmakta ve kolay işlenebilmesi için PVC ile kaplanmaktadır. Geogridlerin başlıca avantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Uzun ömürlü mühendislik çözümleri sunar.
- Betonarme sistemlere göre ekonomiktir.
- Nemi kolayca iletir ve yeşil bitkilerin büyümesine engel olmaz.
- Çevre dostudur.
- Yüksek aşınma direncine sahiptir.
- UV ışınlarının zararlı etkilerine karşı dayanıklıdır.
- Geogridlerin üretimi ve montajı kolaydır. Hafif, kolay taşınabilir ve katlanabilir bir malzemedir.
- Uygulaması hem kolay hem de hızlıdır.
- Geogridler, özellikleri ve üretim esnekliği sayesinde farklı hammadde türlerinden yapılabilmektedir.
Geogrid Kullanım Alanları
Polimer malzeme olan geogrid ürünleri, yüksek mukavemet ve rijitliğe, düşük sünme kapasitesine, 10 mm veya 100 mm ağ açıklıklarına sahiptir. Geogrid malzeme; eliptik, yuvarlak, köşeli, kare veya dikdörtgen şekilli gözler olarak da üretilebilir. Geogrid kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;
- Asfaltsız yollar,
- Demiryolu inşaatları,
- Depolama alanlarının güçlendirilmesi,
- Barajlar,
- Güçlendirilmiş duvar konstrüksiyonları,
- Gabion yapımı,
- Kırık veya çatlak kayalar,
- Bataklık zeminin örtülmesi,
- Eğimli alanlar
- Erozyona uğramış alanlarda zemin ıslahı,
- Asfalt – beton donatı,
- Zayıf zeminlerin iyileştirilmesi,
- Yol kenarı setleri,
- Geogrid istinat duvarı.
Geogrid Kurulumu ve Maliyetleri
Geogrid kullanım alanı ve özelliklerine göre farklılık gösterir. Örneğin; geogrid istinat duvarı montajının üretimi için gerekli tüm teknik detaylar proje ekipleri tarafından hazırlandıktan sonra alanında uzman uygulama ekipleri aracılığı ile hatlar belirlenir ve ürün eksiksiz olarak doğru uygulama tekniği ile kullanılarak müşteriye teslim edilir. İşverenin uygulamayı kendi bünyesinde yapmak istediği durumlarda, firmaların projelendirdiği geogrid takviyeli istinat duvarlarının proje aşamasında ve sahada danışmanlık hizmeti vererek en doğru şekilde üretilmesi için profesyonel destek alınmalıdır.
Geogrid uygulaması maliyetlerinden bahsedecek olursak geogrid tedarikçilerinden net bir fiyat bilgi alınması gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü fiyatı etkileyen birçok faktör vardır. Örneğin Geobera ile çalışmak istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilir ve hangi faktörlerin fiyat üzerinde etkili olduğunu öğrenebilirsiniz.
Geogrid Üreticileri
Geogrid ihtiyacı arttıkça birçok firmanın bu alana yöneldiği görülmektedir. Ancak bu noktada dikkatli olmak gerekir. Çünkü sadece deneyimli bir geogrid üreticisi kaliteli ürünler, geogrid kurulumu ve hizmetleri sunmaktadır. Uzman bir geogrid üreticisi olan Geobera ile çalışmak isterseniz, web sitemizi ziyaret edebilir ve bizimle anında iletişime geçebilirsiniz. Aşağıdaki formu doldurarak geogrid istinat duvarı maliyeti, geogrid duvar yapımı ve daha fazla detay hakkında bilgi alabilirsiniz. Uzman ekiplerimiz mümkün olan en kısa sürede sizlere geri dönüş sağlayacaktır!